Sprawdziłem - rzeczywiście wymiary ma identyczne
[O2] Światła dzienne + postojówki
Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X
-
Z tego co wiem to polskie przepisy nkazują również aby wraz ze światłąmi dziennymi zapalały sie też tylne światła pozycyjne. (Taki przepis miał być dopiero dostosowany ale do tej pory nie jest). Jak wiemy nie zawsze ma to miejsce.
Pomińmy więc kwestję przepisów i skupmy się na fizycznej możliwości wykonania takiej kombinacji.
Komentarz
-
-
Ech .... nie ma czegoś takiego jak "Z TEGO CO WIEM" - albo wiesz, albo nie. po wpisaniu w wyszukiwarce ŚWIATŁA DZIENNE pierwsze 2-3 linki rozwiązują Twoje wątpliwości jeśli chodzi o znajomość przepisów.
Już conajmniej 4 razy na tym forum cytowałem konkretne ustawy, a nawet wklejałem screeny. Temat już był wałkowany w kilku postach i nawet został zamknięty. Tak więc na super szybko - pierwszy link, który się pokazuje w googlach:
"... Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej. ..."
DOPUSZCZA SIĘ, co oznacza, że jest to warunkowe pozwolenie ze względu na fakt, że auta mogły nie być jeszcze do tego przystosowane. Jeśli te światła Ci się nie świecą - zostaw je tak - tak ma być. Należy jeszcze zaznaczyć jeden fakt: otóż w w/w zdaniu, mówiąc o światłach pozycyjnych chodzi TYLKO I WYŁACZNIE o TYLNE oświetlenie - z przodu nie mogą się świecić postojowe. Bez problemu znajdziesz o tym fakcie jak tylko poszukasz na necie.
Ale żeby nie było, że się wymądrzam i nie odpowiadam na Twoje pytanie: jedź do ASO i poproś, żeby Ci włączyli tylne światła przy włączonych dziennych - jest taka opcja.Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Re: Światła dzienne + postojówki
Zamieszczone przez DusiekWitam czy oriętuje się ktoś czy można "dołożyć" do świateł dziennych postojówki?
Pytam o O2FL.
Dokładnie chodzi mi o to, żeby razem ze światłami dziennymi zapałały się przednie tylko postojówki. Da się?Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
http://www.termowizja.bielsko.pl/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeck(...)
Ponawiam pytanie.
Czy ktoś wie jak zrobić (jeśli się da) żeby wraz ze światłami do jazdy dziennej (O2FL) włączały się również przednie światła postojowe?
Pytam o to czy da się to zrobić. Nie pytam czy wolno to zrobić w świetle obowiązujących przepisów.
Komentarz
-
-
Odpowiadając na Twoje pytanie - nie da się. Jeśli masz dedykowane lampy do świateł dziennych, to się nie da. Gdybyś miał same przeciwmgielne ....
Ale jeszcze ugaś moją ciekawość - po co Ci w FL światła do jazdy dziennej I RÓWNOCZEŚNIE przednie postojówki??Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DusiekBo poprostu chcę mieć
Taka odpowiedź nie jest żadnym argumentem. Tak samo jak posiadanie dziennych + postojowe przednie też nie jest żadnym argumentem. No ale każdy ma jakiś tam swój gust... Ja osobiście nie widzę w takim 'modzie' ani niczego praktycznego, ani efektowanego, ani estetycznego - choćbym nie wiem jak naciągał swoją tolerancję dla głupot włączanych/instalowanych w autach.
Dla mnie to koniec wątku.Pozdrawiam,
Michał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DusiekSuper rada... Nie ma to jak "moderator" świecący dobrym przykładem...
Zamieszczone przez DusiekPodejrzewam, że jedynie Twoje modyfikacje są "gustowne"
Zamieszczone przez Dusieka jeśli ktoś ma pomysł, który nie podoba się Tobie to są to już "hoinkowe diody" tak...?
jaka modyfikacja taka odpowiedź, wprawdzie był tu jeszcze kolega, który bardzo niezrozumiale pisał i mimo posiadania świateł dziennych, chciał swojej "siorce" zamontować drugie dzienne :shock: , diodowe, "bo tak chciała" i muszę przyznać, że jego nie przebiłeś
[ Dodano: Nie 11 Lip, 10 23:18 ]
Zamieszczone przez loydZamieszczone przez DusiekSuper rada... Nie ma to jak "moderator" świecący dobrym przykładem...
Podejrzewam, że jedynie Twoje modyfikacje są "gustowne" a jeśli ktoś ma pomysł, który nie podoba się Tobie to są to już "hoinkowe diody" tak...?
Do moda tak ???
[ Dodano: Nie 11 Lip, 10 23:18 ]
albo:
Zamieszczone przez kropeckkoniec wątku
nie schodźmy poniżej pewnego poziomu, potem muszę się wstydzić, że skodą jeżdzęsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz