[O2] Światła dzienne + postojówki

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • fajniuch
    Classic
    • 2008
    • 3

Sprawdziłem - rzeczywiście wymiary ma identyczne
  • Dusiek
    Classic
    • 2007
    • 26

Witam czy oriętuje się ktoś czy można "dołożyć" do świateł dziennych postojówki?
    Pytam o O2FL.
    Dokładnie chodzi mi o to, żeby razem ze światłami dziennymi zapałały się przednie tylko postojówki. Da się?

Komentarz

• kropeck
      RS
      • 2009
      • 2319
      • Octavia II (1Z3)
      • BLF 1.6 FSI 115 KM

Hej. Nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi, bo zgodnie z prawem, jeśli świecą się światła dzienne, to mają się świecić TYLKO światła dzienne - bez postojowych przednich i/lub tylnych.
      Pozdrawiam,
      Michał

Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)

Komentarz

• Dusiek
        Classic
        • 2007
        • 26

Z tego co wiem to polskie przepisy nkazują również aby wraz ze światłąmi dziennymi zapalały sie też tylne światła pozycyjne. (Taki przepis miał być dopiero dostosowany ale do tej pory nie jest). Jak wiemy nie zawsze ma to miejsce.

Pomińmy więc kwestję przepisów i skupmy się na fizycznej możliwości wykonania takiej kombinacji.

Komentarz

• kropeck
          RS
          • 2009
          • 2319
          • Octavia II (1Z3)
          • BLF 1.6 FSI 115 KM

Ech .... nie ma czegoś takiego jak "Z TEGO CO WIEM" - albo wiesz, albo nie. po wpisaniu w wyszukiwarce ŚWIATŁA DZIENNE pierwsze 2-3 linki rozwiązują Twoje wątpliwości jeśli chodzi o znajomość przepisów.
          Już conajmniej 4 razy na tym forum cytowałem konkretne ustawy, a nawet wklejałem screeny. Temat już był wałkowany w kilku postach i nawet został zamknięty. Tak więc na super szybko - pierwszy link, który się pokazuje w googlach:

"... Dodatkowo, w samochodach rejestrowanych po raz pierwszy po 31 grudnia 2009 roku, światła pozycyjne tylne, światła obrysowe przednie, boczne i tylne oraz oświetlenie tablicy rejestracyjnej nie mogą włączać się razem ze światłami dziennymi. W pojazdach rejestrowanych do 31 grudnia 2009 roku dopuszcza się zainstalowanie świateł do jazdy dziennej w taki sposób, że włącza się również oświetlenie pozycyjne oraz tablicy rejestracyjnej. ..."

DOPUSZCZA SIĘ, co oznacza, że jest to warunkowe pozwolenie ze względu na fakt, że auta mogły nie być jeszcze do tego przystosowane. Jeśli te światła Ci się nie świecą - zostaw je tak - tak ma być. Należy jeszcze zaznaczyć jeden fakt: otóż w w/w zdaniu, mówiąc o światłach pozycyjnych chodzi TYLKO I WYŁACZNIE o TYLNE oświetlenie - z przodu nie mogą się świecić postojowe. Bez problemu znajdziesz o tym fakcie jak tylko poszukasz na necie.

Ale żeby nie było, że się wymądrzam i nie odpowiadam na Twoje pytanie: jedź do ASO i poproś, żeby Ci włączyli tylne światła przy włączonych dziennych - jest taka opcja.
          Pozdrawiam,
          Michał

Komentarz

• Maciek_H
            Rider
            • 2006
            • 320

Re: Światła dzienne + postojówki

Zamieszczone przez Dusiek
            Witam czy oriętuje się ktoś czy można "dołożyć" do świateł dziennych postojówki?
            Pytam o O2FL.
            Dokładnie chodzi mi o to, żeby razem ze światłami dziennymi zapałały się przednie tylko postojówki. Da się?
            Kurde, no nikomu nie da się dogodzić :lol: . A ja właśnie borykam się z tym jak zlikwidować przednie pozycyjne jak mam włączone dzienne (tzn p. mgielne jako dzienne :wink: ). Z tyłu się udało w ASO.
            Audi A6 allroad, 300KM, 570Nm
            ttp://www.modpro.pl/ - Engine Tuning
            http://www.termowizja.bielsko.pl/

Komentarz

• Dusiek
              Classic
              • 2007
              • 26

Zamieszczone przez kropeck
              (...)
              Bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje na temat przepisów. Wiem teraz, że moja wiedza nie była aktualna. Nie o tym jednak jest mój post.
              Ponawiam pytanie.
              Czy ktoś wie jak zrobić (jeśli się da) żeby wraz ze światłami do jazdy dziennej (O2FL) włączały się również przednie światła postojowe?

Pytam o to czy da się to zrobić. Nie pytam czy wolno to zrobić w świetle obowiązujących przepisów.

Komentarz

• kropeck
                RS
                • 2009
                • 2319
                • Octavia II (1Z3)
                • BLF 1.6 FSI 115 KM

Odpowiadając na Twoje pytanie - nie da się. Jeśli masz dedykowane lampy do świateł dziennych, to się nie da. Gdybyś miał same przeciwmgielne ....

Ale jeszcze ugaś moją ciekawość - po co Ci w FL światła do jazdy dziennej I RÓWNOCZEŚNIE przednie postojówki??
                Pozdrawiam,
                Michał

Komentarz

• Dusiek
                  Classic
                  • 2007
                  • 26

Bo poprostu chcę mieć

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Bo poprostu chcę mieć
                    :lol:

dołóż sobie jeszcze jakieś diody, będzie jeszcze fajniej :idea:
                    saport techniczny baj DGW
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm
                    no i nie ma :-)

Komentarz

• Dusiek
                      Classic
                      • 2007
                      • 26

Super rada... Nie ma to jak "moderator" świecący dobrym przykładem...

Podejrzewam, że jedynie Twoje modyfikacje są "gustowne" a jeśli ktoś ma pomysł, który nie podoba się Tobie to są to już "hoinkowe diody" tak...?

Komentarz

• kropeck
                        RS
                        • 2009
                        • 2319
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BLF 1.6 FSI 115 KM

Bo poprostu chcę mieć
                        Szczerze mówiąc, to po takiej odpowiedzi jedyne co się ciśnie na usta, to sarkazm, więc podpisuję się pod tym co napisał szkoda. Myślę, że sam wiesz, że się wygłupiłeś i głupio Ci się wycofać.
                        Taka odpowiedź nie jest żadnym argumentem. Tak samo jak posiadanie dziennych + postojowe przednie też nie jest żadnym argumentem. No ale każdy ma jakiś tam swój gust... Ja osobiście nie widzę w takim 'modzie' ani niczego praktycznego, ani efektowanego, ani estetycznego - choćbym nie wiem jak naciągał swoją tolerancję dla głupot włączanych/instalowanych w autach.

Dla mnie to koniec wątku.
                        Pozdrawiam,
                        Michał

Komentarz

• loyd
                          RS
                          • 2010
                          • 2342

Podejrzewam, że jedynie Twoje modyfikacje są "gustowne" a jeśli ktoś ma pomysł, który nie podoba się Tobie to są to już "hoinkowe diody" tak...?
                          Noooo .... nooooo

Do moda tak ???

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

ja po prostu działam w myśl przepisów ruchu drogowego, kolego :idea:

Podejrzewam, że jedynie Twoje modyfikacje są "gustowne"
                            zapewniam, że dokładnie tak jest

a jeśli ktoś ma pomysł, który nie podoba się Tobie to są to już "hoinkowe diody" tak...?
                            w tym przypadku też masz rację, to nie jest nawet porządna pachnąca choinka, tylko właśnie jakieś plugastwo, właściwie nie wiadomo co -> hoinka :kciukgora

jaka modyfikacja taka odpowiedź, wprawdzie był tu jeszcze kolega, który bardzo niezrozumiale pisał i mimo posiadania świateł dziennych, chciał swojej "siorce" zamontować drugie dzienne :shock: , diodowe, "bo tak chciała" i muszę przyznać, że jego nie przebiłeś

[ Dodano: Nie 11 Lip, 10 23:18 ]
                            Zamieszczone przez loyd

Noooo .... nooooo

Do moda tak ???
                            dla mnie to jest dział humor :szeroki_usmiech

[ Dodano: Nie 11 Lip, 10 23:18 ]
                            albo:

Zamieszczone przez kropeck
                            koniec wątku

nie schodźmy poniżej pewnego poziomu, potem muszę się wstydzić, że skodą jeżdzę
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

Pracuję...